Meniu Închide

Ceremonii de căsătorie altfel sau când Dumnezeu e din plin acolo unde nu e deloc

Eu, Cristina, te iau pe tine, Andrei, să îmi fii soț, iubit și cel mai bun prieten. Promit să te onorez și să te respect pentru tot ce ești și ce vei fi. Promit să te provoc, să îți accept provocările și să îți fiu alături oriunde ne va duce viața. Voi fi mereu sinceră cu tine, bună, răbdătoare și iertătoare. Și promit să-ți fiu credincioasă pentru totdeauna, la bine și la rău, în bunăstare sau sărăcie, în momente de sănătate sau de boală,și mai presus de toate, să te iubesc și să te cinstesc în toate zilele vieții mele.

Pare o scenă desprinsă dintr-un film, mai ales dacă punem la socoteală și decorul – mare în spate, nisipul pe post de covor, vântul blând. Pare ireal, dar este o realitate frumoasă, la care noi am fost părtași week-end-ul trecut. Este ceremonia umanistă,  o alternativă la ceremoniile clasice religioase.

Recunosc că am fost teribil de sceptică atunci când verișoara noastră ne-a anunțat că, în locul clasicei slujbe ortodoxe a ales ceremonia umanistă.

Nu că aș fi eu mare religioasă și aș fi ținut la unirea în fața lui Dumnezeu, dar mi se părea așa ciudat. Adică ori faci cum știm toți, ori nu mai faci deloc. Nu am avut nici măcar curiozitatea să caut să văd cu ce se mănâncă și probabil nu m-ar fi ajutat prea tare. Pentru că aș fi citit doar niște cuvinte, lipsite de emoția, firescul, încărcătura trăite acolo.

Mirele și oficiantul așezați în fața mării. Mireasa pășește emoționată, cu picioarele goale pe nisip, la brațul unchiului ei. În momentul în care ajunge în fața mirelui și oficiantul începe să vorbească, eu simt cum vorbele lui îmi ajung direct la inimă și brusc mi se umplu ochii de lacrimi. Cu o privire rapidă în jur văd că nu sunt singura. Ceva despre care habar nu aveam și care contravenea tuturor regulilor și tradițiilor în care am fost crescuți, reușise să ne emoționeze din primele minute.

A fost o ceremonie simplă, fără cuvinte pompoase, fără cântări și slăviri.

Cu o muzică discretă pe fundal, cu povestea lor de dragoste care curgea firesc și parcă ne imaginam lângă ei la primele întâlniri, cu frânturi din viața lor de zi cu zi. Cum își petrec timpul, ce le pace să facă, ce îi leagă. Cu jurăminte create  și rostite din inimă. Cu ritualul nisipului. Mirii toarnă, simbolic, nisip din două vase diferite într-un singur vas, care simbolizează cele două vieți care se unesc acum într-o viață comună.

Nu au primit sfaturi, nu s-au dat verdicte. S-a cerut binecuvântarea părinților, spusă cu glasurile gâtuite de emoție.  Cu un discurs scurt, momentul de glorie al Pisicului meu. În calitate de “vinovat” al primei întâlniri, a fost rugat să spună câteva cuvinte și, spre surprinderea mea s-a încadrat în mai puțin de jumătate din timpul alocat.

ceremonia umanistă
Jurămintele

După  celebrul “vă declar soț și soție” și sărutul de final, am rămas cu ochii la mare și la cer.

Mi-aș fi dorit să prind în suflet momentul ăla, ca într-o plasă cu dovezi despre normalitate. Să le arăt tuturor că, în vreme ce unii se bat pentru turle aurite și clopote de Cartea Recordurilor, Dumnezeu se întâmplă pe malul mării. El iese din gura unui om care nu îl pomenește deloc, sub ochi plini de lacrimi și suflete pline de emoție. În mângâierea unui soare blând de amiază, la veghea pescărușilor și valurilor. Pentru că, dacă suntem un pic atenți, îl vom găsi din plin pe Dumnezeu acolo unde nu e deloc, așa cum știm noi că ar trebui să fie.

Despre ceremonia umanistă

Ceremoniile umaniste au apărut în România în urmă cu trei ani. Momentan ele nu beneficiază încă de recunoaștere legală, în sensul că sunt doar ceremonii cu caracter simbolic, fără putere juridică. Inițial, serviciul a fost gândit pentru cei care nu doreau o ceremonie clasică din motive religioase. Cu timpul, tot mai multe persoane au început să apeleze la serviciile oficianților umaniști, în dorința de a avea parte de o ceremonie diferită, foarte ușor de personalizat.

Pentru că despre asta este vorba, ceremonia umanistă este sută la sută personalizată. Ea se desfășoară pe baza unui scenariu/program, agreat împreună cu mirii. Acest scenariu gravitează în jurul poveștii de dragoste a mirilor, care primesc inițial un un set scurt de întrebări – cum s-au cunoscut, unde, când, iar pe baza răspunsurilor primite se formulează prima variantă. Ulterior se merge din aproape în aproape, până se ajunge la forma finală. Înainte de marele eveniment, se susține o repetiție în care sunt puse la punct ultimele detalii logistice (sunet, lumină, etc).

Ceremoniile pot urma atât modelul clasic/tradițional, cât și modele tematice.

Au existat, de exemplu, ceremonii cu tematica Harry Potter, Sailor Moon, etc. Ăsta este de fapt, tot farmecul într-o ceremonie umanistă. Accentul este pus pe cei doi miri și pe ceea ce îi leagă.  O ceremonie durează circa 30 de minute, însă poate varia în funcție de preferințele mirilor. Ea poate cuprinde unul sau mai multe discursuri ale unor persoane dragi și un ritual simbolic. Ritualul poate fi cel al nisipului – cum a fost în cazul slujbei la care am participat noi, sau al lampioanelor – mirii aprind un lampion zburător, în timp ce oficiantul vorbește despre cum toate necazurile sunt lăsate să zboare și vor fi înlocuite cu noroc și fericire în viața noii familii, al lumânărilor aprinse, plantarea unui copac, lansarea unor baloane, etc.

Majoritatea ceremoniilor au loc în aer liber – grădini, parcuri, pe malul mării, la munte, dar au fost oficiate și în locații mai neconvenționale, cea mai relevantă fiind cea oficiată într-o florărie. În acest moment, în România, există doi oficianți umaniști.

Mai multe detalii despre ceremonia umanistă puteți afla de pe site-ul lor.

Citește și

De la dezastru la maestru. Cum îți poți îmbunătăți relația de cuplu. 

Cum menținem dorința în cuplu

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Posted in Lumea Pisicii, Relații

Related Posts

2 Comments

  1. Bratu Maria

    Am retrait emotia momentului, pe care un fin observator ca tine l-a descris in detaliu. Si pe mine m-a surprins ceremonia in cel mai placut mod, prin originalitate si traire. Felicitari mirilor si tuturor celor care au contribuit la reusita evenimentului!

    • Ioana Marinescu

      Multumesc, Maria, pentru aprecieri! A fost un eveniment minunati si special, asa este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.