Meniu Închide

Cine sunt cei din religia Amish și cum trăiesc ei în America

Îi văd de departe. Se disting din mulțime datorită hainelor simple, toate în aceeași culoare turcoaz, a pălăriilor cu boruri mari la bărbați și a bonetelor albe la femei. Până și fetițele bebeluș poartă bonete albe pe cap. Merg în grupuri mari, dar se și desprind și își urmează doar familia lor. Vizitează Niagara la fel ca și noi. Intră la proiecția filmului despre istoria și miturile create în jurul cascadei. Nu văd să aibă telefoane mobile la ei și mă întreb cu ce au ajuns acolo. Îi știu din filme și vederea lor mă face curioasă. Sunt cei din religia Amish, un cult important și încă bine conservat în America.

În următoarele săptămâni de ședere acolo urma să aflăm mai multe despre populația Amish și chiar să vedem o așezare a lor

Am  fost în comunitatea Amish din Pensylvannia, în două localități în care ei sunt predominanți. În prezent, cei din religia Amish sunt prezenți în 31 din cele 50 de state americane,  în comunități diferite ca întindere. Satele în care trăiesc sunt populate și de “english people” cum le spun ei, iar casele Amish sunt cumva izolate, însă amprenta lor este peste tot. Magazinele au produse realizate de ei – mobilier și decorațiuni din lemn masiv, produse alimentare, diferite lucruri cusute manual, iar ei sunt amestecați printre restul americanilor și lucrează cot la cot cu ei.

Comunitatea Amish se conduce după reguli străvechi, dar dispune și de mijloace moderne

Este o combinație tare ciudată. Au case mari, spațioase, cu băi moderne și bucătării imense – pentru ei bucătăria este un loc sfânt, în care familia se adună. Au aparatură electrică și electrocasnică, dar care funcționează cu surse de curent alternativ. Au mașini de spălat și frigidere, alimentate din surse precum aer comprimat sau generatoare cu motorină. Au chiar și blendere și roboți de bucătărie cu acționare manuală, la manivelă. Nu au televizoare și nici telefoane mobile. Au lămpi pe baterii sau pe energie solară. Tot ce nu implică să bage curent electric în casă. Ei cred că odată intrat curentul electric, va veni și televizorul, televizorul înseamnă reclame, reclamele înseamnă nevoi și totul duce la deconectare de tradiție și de Dumnezeu.

Amish trăiesc în cultul minimalismului și îndeplinirii nevoilor de bază

Hainele lor sunt foarte simple, într-o singură culoare și întotdeauna cusute manual. Bine, gurile rele spun că pe sub haine se pot regăsi și ceva lenjerii Victoria Secret, dar asta e altă treabă :-).  Toate hainele sunt simple, doar pe șalurile cu care merg la biserică este permisă brodarea inițialelor, pentru a nu încurca șalurile între ele, pentru că sunt toate negre  și din același material. În afara acestei excepții, orice broderie, imprimeu, culoare, cusătură se consideră “cochetărie” – show-off.

Amish
Haine Amish

Femeile în vârstă poartă rochiile prinse în ace cu gămălie, complet netivite/cusute, dar cele mai tinere au cam pierdut acest obicei și își cos hainele la mașină. Până la zece ani, fetițele poartă bonete albe, femeile nemăritate poartă bonete negre, iar cele măritate trec din nou la bonete albe. Bărbații necăsătoriți sunt rași complet pe față, iar cei căsătoriți poartă doar barbă, niciodată mustață. Mustața le aduce aminte de asupritorii lor și de aceea este interzis să o poarte.

Amish nu își fac niciodată fotografii, nici măcar la nuntă sau nașterea copiilor

În loc de fotografii, păstrează ca amintiri de la evenimente câte un tablou brodat cu numele lor, pe care îl expun în casă. Mobilierul este funcțional, nu are niciodată rol decorativ, este cât mai simplu și este lucrat de ei.

Amish
Pe post de fotografie de nuntă

Copiii sunt educați destul de strict, în stil tradițional și li se aplică și pedepse corporale, la nevoie

Ei sunt serviți ultimii la masă, întâi mănâncă bătrânii și adulții. Copiii se așează pe băncile din spate în ziua de rugăciune, în față stau tot bătrânii și apoi adulții.

Copiii amish fac opt ani de școală. Se învață doar în cadrul comunității și învățătoarele sunt tinere până în 20 de ani, obligatoriu nemăritate, din comunitate. Materiile sunt asemănătoare cu cele din sistemul de stat american, doar că la amish nu se predau științe și biologie. Părinții plătesc două taxe de școlarizare – taxa normală către statul american și taxa către comunitate.

Amish
Sală de clasă Amish

Copiii au jucării de lemn realizate manual și nu au acces la televizor, tabletă, etc. Chiar și atunci când călătoresc și au televizor în camera de hotel ei nu sunt tentați să îl deschidă, pentru că pur și simplu nu au fost obișnuiți astfel. Bebelușii poartă și scutece refolosibile, dar și scutece de unică folosință, este la latitudinea familiei ce dorește să folosească. Doamna care ne-a făcut prezentarea și care nu era Amish a accentuat pe educația exemplară a copiilor și cât sunt de disciplinați și “bine-crescuți”

Cei din comunitatea Amish sunt creștini, desprinși din menoniți și au fost creați de către Amos, care îi considera pe menoniți mult prea libertini

În prezent, sunt conduși de un episcop ales de comunitate. El nu poate refuza această funcție și nu este plătit. Slujbele se țin o dată la două săptămâni la câte o familie acasă, prin rotație. În acea zi, la familia respectivă se transportă bănci speciale de rugăciune. Mâncarea pe care o pregătesc pentru ziua de odihnă și rugăciune este cât mai simplă cu putință, pentru că munca de orice fel este interzisă în zi de odihnă.

Amish se botează la maturitate. Înainte de botez, la vârsta de 18 ani, tinerii sunt obligați ca timp de minimum un an să părăsească comunitatea și să decidă dacă doresc să se întoarcă sau să rămână printre “englezi”.  Ei pot prelungi această perioadă, nu sunt obligați să revină după un an.

85-90% dintre tineri se reîntorc în comunitatea Amish

Cei care nu se întorc și aleg să trăiască în afara comunității nu sunt respinși de familie, sunt primiți oricând în vizită și acceptați. Se consideră mult mai grav să te botezi și să încalci regulile decât să alegi să nu te botezi. Populația Amish trăiește în armonie cu restul locuitorilor, lucrează alături de ei, merg la cumpărături și folosesc, strict la nevoie, mijloace moderne. În interiorul comunității, însă, merg în căruțe, lucrează la câmp sau în grădină, cresc animale și nu folosesc telefoane sau aparatură electronică.În curte au o cabină telefonică și de la acel telefon pot vorbi cu membrii familiei aflați în alte localități sau pot apela în caz de urgență.

Eu personal am rămas fascinată de amestecul de tradiție și nou din cultura Amish și mă întreb cum reușesc să rămână fideli unor concepții de acum 100 de ani, deși trăiesc practic în mijlocul civilizației.

Sigur, totul este extrem de marketizat și în cazul lor. Practic, în zona vizitată de noi, Amishii trăiesc de pe urma turiștilor și a poveștii pe care o vând. Au construit o zonă cu acces pentru public unde se pot vedea tradițiile și modul lor de viață, iar viața lor se desfășoară tot în “culise”. Chiar și așa, vizita la Amish a fost cu siguranță o lecție de istorie și o altă revelație pe care mi-a oferit-o America.

Citește și

Ellis Island și Statuia Libertății, nașterea lumii noi

Philadelphia, locul de unde a început America

Curiozități care te surprind în America

Primul lucru care te șochează în America

Ne scuzați, am fugit să gustăm puțin din visul american

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Posted in Aventura noastră americană, În vacanță, Lumea Pisicii, Mă inspiră

Related Posts

4 Comments

 1. Simona

  Orasul unde locuim noi (Kitchener) e fix in mijlocul comunitatii de menoniti, e absolut fascinant sa-i vezi si sa ajungi sa-i cunosti (nu e foarte usor, pentru ca sunt timizi si nu socializeaza cu “canadienii”, dar vin sa-si vanda produsele in oras, si de la ei de la ferme poti cumpara cele mai bune produse si poti sa-ti culegi singur fructe si legume. Si aici traiesc exclusiv din vanzarea de produse si mobila facuta de ei (care n-are moarte, lemn masiv si superb lucrat), sunt producatorii principali de sirop de artar din zona si majoritatea lanturilor de magazine de groceries se aprovizioneaza local de la fermele lor ca sa-i sustina economic. Astia de aici sunt ceva mai stricti, folosesc exclusiv pentru transport sarete acoperite de doua locuri trase de un cal, nu folosesc electricitate si mijloace moderne deloc si se imbraca exclusiv in negru, si femeile si barbatii, si copiii. Ai nostri sunt “old order mennonites” cunoscuti si sub numele de “horse and buggy mennonites”, cei mai traditionali, e absolut fascinant sa vezi cum interactioneaza grupurile sociale, traditionalul cu modernul, cum nu exista conflict, ei sunt respectati cu traditiile si credintele lor, dar si ei respecta si nu contesta ce cred si fac “canadienii” moderni. Alt exemplu de toleranta absoluta care ar trebui cultivat si in Europa poate mai mult 🙂
  http://www.canadianmennonite.org/stories/10-things-know-about-mennonites-canada

  • Ioana Marinescu

   Noi am vazut o tanti care conducea caruta pe drumul mare, exact cand plecm de la ei. Mi s-a prut tare simpatica 🙂

 2. Simona

  Ah, si cu amish mi-ai adus aminte de o faza simpatica. Conduceam cu soacra-mea prin “sat” (undeva nu foarte departe de oras, printre fermele menonitilor) cand am vazut un afis cu “mere de vanzare”. Soacra-mea m-a intrebat daca putem sa oprim sa cumparam cateva, sigur, nici o problema. Am tras pe dreapta si ne-am apropiat, nu era nimeni in zona, doar o masa cu un cantar, un borcan si niste cosulete. Scria frumos sa ne servim singuri, soacra-mea a benoclat niste ochi cat cepele, cum adica singuri? I-am spus sa vina cu mine, am luat un cosulet, ne-am carat printre pomii din livada si ne-am ales ce si cat am vrut. Am venit inapoi la masa, am cantarit ce-am cules si am pus banii in borcan. La plecare, soacra-mea mucalita (cu aceeasi expresie perplexa care n-a parasit-o in tot timpul asta) spune: “da, si in Romania ar fi fost exact la fel, venea fiecare, culegea si platea ce a cules, pe onoare…” 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.