Meniu Închide

Dragi mame tinere, sunteți tare curajoase!

Mama m-a născut la 23 de ani. Eu am mai stat vreo 5 ani “să mă coc”. La 23 de ani nici nu știam de capul meu,  exclus să pot avea grijă de un copil, ziceam eu atunci.  Când am avut-o pe Ana, am realizat că, de fapt, niciodată nu ești cu adevărat pregătit, iar experiența de viață e mai mult sau mai puțin relevantă pentru modul în care te vei descurca cu un copil. Aș zice mai puțin chiar :-). Se tot spune sau cifrele arată asta, că femeile nu mai fac copii devreme. Așteaptă întâi să aibă casă, carieră și, când consideră ele că s-au “realizat” – altă himeră afurisită a prezentului, se gândesc să facă și un copil. Nu că vreau să neg statisticile, dar eu văd în jur tot mai multe mame tinere, care aleg să facă lucrurile “invers”.

Mame de 20 și un pic, multe sub 20 de ani, copii cu copii

Femei fragede și fără experiență de viață, care dau naștere unuia sau chiar mai multor copii când abia au ieșit de pe băncile școlii. Curaj sau nebunie? Unii ar zice să sunt iresponsabile, alții, mai sarcastici, că nu au aflat de metodele de contracepție și “s-a-ntâmplat”. În afara unor cazuri în care probabil așa este, eu cred că mamele tinere ale prezentului își doresc copiii și se bucură de ei.

Le e mai ușor să se pună la minte copilului, să se  relaxeze, să renunțe la reguli. Aleargă cu mai multă ușurință, obosesc mai greu, au mintea mai  odihnită. Sunt copilăroase și jucăușe, iar copiii simt asta.

Multă lume le confundă cu sora mai mare, iar zâmbetul de pe fața lor se lărgește

Nu au curiozitatea  să își trăiască întâi viața, ci își modelează viața direct cu un copil în ea. Ohoo, și ce se mai trăiește când ești părinte.  Nu își construiesc cariera, ca apoi să și-o modeleze sau să renunțe la ea pentru copil, ci își aleg cariera direct din rolul de mamă și au grijă cum își așează prioritățile. Schimbă ușor ideea de petreceri, viață de noapte, weekend-uri leneșe, ieșiri cu gașca, pe concretul schimbului de scutece, alăptatului și nopților nedormite.

Eu mor de drag când văd mame tinere

Îmi place că sunt cochete, la modă, că au grijă de silueta lor, că se aranjează și se machiază, că își îmbracă piticii cu haine și accesorii trăznite, că au timp și răbdare să îi asorteze cu ele, că sunt mult mai relaxate și mai lipsite de griji.

Dragi mame tinere, eu chiar cred că sunteți foarte curajoase

Deși cârcotașii v-ar putea eticheta drept imature, eu cred că să ai un copil la o vârstă mică este cu adevărat o dovadă de maturitate, mai ales atunci când creșterea lui se face în mod responsabil. Da, poate nu știți multe, nu aveți experiență, sunteți prea copilăroase și cu capul în nori – deși nu cred că asta ține neapărat de vârstă. Dar, cu siguranță aveți entuziasm, bucurie și multă iubire de dăruit, iar asta compensează pentru tot.

Voi ce părere aveți despre mamele tinere?

Citește și

Săraca, așa tânără și cu burta la gură. Cum s-o fi întâmplat?

Mame cu doi copii, jos pălăria pentru voi!

E atât de mișto să fii mamă de fată

Ce am învățat de când sunt mamă

Clădiți-le amintiri! Case și mașini își iau singuri!

Ce am învățat de când sunt mamă

Știi că ești mamă româncă dacă…

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

Posted in Dezvoltare personală, Lumea Pisicii

Related Posts

3 Comments

  1. Simona

    Ai mei m-au facut la 27. Ma uitam la poze si imi spuneam: “da, super misto, dar eu n-am sa fac copii atat de BATRANA…” Well, cineva acolo sus are simtul umorului dezvoltat, asa ca am facut copii la 31 si la 34 🙂 Mi se pare ca sunt suficient de “cool” si de “coapta” ca sa ma fi putut adapta fara regrete vietii de mama (mai ales ca asa cum stii si tu, dupa niste evenimente, multe, am inceput sa-mi pun problema daca voi deveni vreodata mama, mi-am dorit din ce in ce mai mult). Dar am si eu prietene care au facut copiii de tinere, care acum la varsta mea au copii deja “adulti” si imi place foarte mult relatia dintre ei, e super sa fii mama tanara. Am o prietena care a nascut copilul la 38 si cu bebelusa in brate mi-a spus zambind “asta e prima, dar nu ultima”, m-am minunat in sinea mea de curaj, dar fata a stiut. A doua fetita le-a venit la 43. Si mai am si alte prietene care au facut copil la 43. Da, e mai complicat sa gasesti energia necesara, dar poti sa-ti dedici 100% din atentie doar copilului si asta e foarte important. Cand ai 20 de ani, mai ai si alte prioritati care par importante 🙂 Deci zic eu ca fiecare varsta e cu plusuri si minusuri dar chestia cea mai misto din lume e sa faci copii 🙂

    • Ioana Marinescu

      Exaaaact! Si eu ma vad mama la 40+, inca nu imi pierd speranta 🙂 Dar tot mi se pare ca mamele tinere sunt mai cool, chiar si daca doar prin aspect – da, stiu, sunt superficiala la faza asta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.