Meniu Închide

Ellis Island și Statuia Libertății, nașterea lumii noi

New York-ul a fost al treilea oraș mare vizitat în aventura americană și cel mai așteptat. Prima zi a fost despre explorarea orașului, despre mult mult mers și despre fascinația în fața unor extreme pe care nu le-ai credea posibile la distanță de doar câțiva pași. A doua zi însă a fost despre emoție, despre istorie, despre cunoaștere. A fost despre faptul că, dincolo de “orașul care nu doarme niciodată”, de bogăție și strălucire, New York e orașul începutului Americii, al creării comunității, al unei zbateri care s-a transformat în cea mai puternică țară din lume. Poate de asta m-a și impresionat atât de tare și am ales să scriu despre vizita la Statuia Libertății și Ellis Island, înainte de alte lucruri pe care le-am făcut în America.

Ellis Island și Statuia libertății sunt cu adevărat simbolul Americii

Statuia libertății este exact așa cum pare în poze și în filme. Mare, impunătoare, spectaculoasă. Pe insula unde este se ajunge cu vaporul din New York. Priveliștea în sine merită călătoria, la fel și istoria pe care o afli odată ajuns acolo – am mai spus că, de fapt, noi nu știm istoria Americii.

Călătoria către Statuia Libertății și Ellis Island

Ellis Island, a doua oprire a vaporului, concentrează în ea nașterea poporului american.

Aici veneau vapoarele și emigranții erau ținuți la “triere”.  Clădirea este păstrată (sau refăcută) exact ca cea originală, de la candelabre până la gresia de pe podea.

Camera primirii de la Ellis Island

Imaginile și panourile spun istoria creării poporului American. Începând cu 1900, aici au venit viitorii locuitori ai țării, din toate colțurile lumii. În zilele aglomerate soseau aproape 40.000 de oameni pe zi, care erau nevoiți să aștepte, pentru că procesul de triere permitea maximum 5000 de oameni zilnic. Perioada cea mai frumoasă a fost în timpul primului război mondial, când fluxul era mai mic, ceea ce permitea organizarea de spectacole și o atmosferă mai relaxată.

Am încercat, citind și privind fotografiile să îmi imaginez ce era în sufletul oamenilor aflați la mii de kilometri de casă și de familii, într-un loc total necunoscut, care așteptau să fie triați și acceptați să înceapă o viață nouă. Îți puteai lua orice nume voiai (asta s-a păstrat și acum la obținerea cetățeniei), practic dădeai reset întregii vieți de până atunci.

Ellis Island era o lume în sine, iar așteptarea nu era chiar o pușcărie, oamenii se aflau de bună voie acolo, dar nici libertate nu se putea numi. Mi s-a părut fascinant să văd ce  testări psihologice aveau încă din perioada aceea și ce sistem bine pus  la punct de organizare a întregului proces de emigrare.

La Ellis Island înțelegi perfect de ce funcționează lucrurile în America

De ce există o asemenea diversitate culturală, de ce s-au creat comunități religioase și etnice puternice, de ce există mândria națională și unitatea pe care nu cred că o mai întâlnești în multe locuri.

Am văzut și fotografii de români, am citit povești despre vapoare întregi de femei din Europa de Est și Rusia, care veneau la “măritat”, am simțit parcă zbaterea aceea a începutului, a creării noii lumi.

Românca emigrantă la Ellis Island

Ce cred că m-a impresionat cel mai tare este faptul că în America absolut oricine are șanse.

Oricine poate fi orice, o poate lua de capăt și poate primi o a doua șansă. Cred că asta s-a păstrat până în zilele noastre, dar la începuturi clar era o diferență uriașă față de Europa, unde descendența familială și statutul social îți decideau practic viața.

Dacă ajungeți în zona New York, recomand clar o călătorie la Statuia Libertății și la Ellis Island. O să înțelegeți multe despre “Lumea nouă” și spiritul american.

Citește și

Philadelphia, locul de unde a început America

Curiozități care te surprind în America

Primul lucru care te șochează în America

Ne scuzați, am fugit să gustăm puțin din visul american

De ce mi-aș crește copilul în străinătate

Cum ne facem bagajul pentru distanțe mari și perioade lungi de timp?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Posted in Aventura noastră americană, În vacanță, Lumea Pisicii

Related Posts

2 Comments

  1. Simona

    Ma bucur tare mult ca ai scris despre Ellis Island, iti ofera o perspectiva aproape unica asupra unor evenimente care au schimbat istoria lumii. In general parerea generalizata e ca “Americanii n-au istorie” dar nu e asa, e doar mai scurta dar nu mai putin dramatica decat a altora. Foarte frumos scris, mai asteptam povesti! 🙂

    • Ioana Marinescu

      Nu as mai fi plecat de acolo, am fost fascinata. Atat de rau mi-a parut ca eram in intarziere si nu am apucat sa stau pe indelete la fiecare panou sa citesc. Aaa, am utat sa scriu in articol, o sa completez. Exista acolo un colt in care americanii isi pot verifica descedenta si sa vadaa daca strmosii lor au trecut pe la Ellis island. La iesire, la vaporaa, un barbat pe la vreo 60 de ani vorbea la telefon plangand. Am dedus ca in partea cealalta era o sora sau un frate si spunea I found grandpa. Mi-au dat lacrimile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.