Meniu Închide

Festival cu pisici, filme de animație și ateliere

Toamna cea bogată în activități pentru copii și familie continuă cu mare succes, cu un eveniment la care sunt celebrate pisicile! Si nu oricare pisici, ci cele care au făcut istorie în cinematogrfie, precum Pisicile Artistocrate, Tom, Garfield și alte pisici celebre.  Anim’est, Festivalul de Film de Animație are un frățior mai mic, pe numele lui Minimest, care își propune să încurajeze interesul copiilor pentru animație, invitându-i să vizioneze cele mai bune filme recente și să participe la o serie de ateliere și activități interactive cu specialiști ai industriei.

Anul acesta, timp de 6 zile, în cele două weekenduri ale festivalului, cei mici sunt așteptați la Cinema Pro și Cinema Elvire Popesco (7 – 9 octombrie) și la Cinemateca Eforie (14 – 16 octombrie), cu o selecție de animații menite să le întâmpine pofta de povești și de distracție.

Trei lungmetraje de animație vor fi proiectate în premieră în România, în cadrul secțiunii speciale Minimest: Ted Sieger’s Molly Monster – The Movie, despre „monstruța” Molly, care se pregătește de sosirea pe lume a surorii ei mai mici, Trenk, the Little Knigh – o poveste emoționantă petrecută în Evul Mediu, despre un băiețel care se transformă din țăran dependent, într-un cavaler curajos, și Raven the Little Rascal – the Big Race , a doua parte a aventurilor corbului poznaș cu o șosetă dungată.

20 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 și 12 ani au fost selectate, anul acesta, în competiția pentru trofeul Minimest, jurizată tot de cei mici.

Un highlight al secțiunii dedicate celor mici este proiecția specială în avanpremieră a patru scurtmetraje grupate sub titlul „Gruffalo şi prietenii lui”, ecranizări ale celebrelor cărți scrise de Julia Donaldson și ilustrate de Axel Scheffler.

Și alte proiecții, aparținând altor secțiuni ale festivalului, vor fi pe placul celor mici, prezentând teme adaptate vârstei lor. Două titluri de neratat sunt Robinson Crusoe (r. Ben Stassen, Vincent Kesteloot, 2016), animația 3D plină de culoare, ce prezintă versiunea celebrei povești din perspectiva papagalului Tuesday, și The Secret Life of Pets (r. Yarrow Cheney, Chris Renaud, 2016), cea mai recentă animație lansată de producătorii îndrăgitului  Despicable Me.

Ediția Anim’est 2016 le este dedicată pisicilor animate care au cucerit marile ecrane – în program fiind inserate o serie de scurtmetraje cu personaje faimoase, ca Tom, Garfield, Sylvester sau Heathcliff, dar și lungmetraje îndrăgite, ca Pim şi Pom, marea aventură (r. Gioia Smid, 2013), bazat pe seria desenelor publicate în anii ’60 de celebra ilustratoare olandeză Fiep Westendorf, sau O pisică la Paris, animația nominalizată la Oscar, în 2012, în regia lui regia Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol.

Pe lângă acestea, o selecție de animații cunoscute, majoritatea cu iz nostalgic pentru părinți, pe care copiii vor avea ocazia să le vadă și pe marele ecran, vor completa programul de anul acesta. Câteva exemple sunt: Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962), Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.

Cei mai curioși dintre prichindei vor avea ocazia să participe la mici ateliere demonstrative, ce le vor oferi acces în culisele animației. Anul acesta, alături de trainerii Ion Aramă, Serghei Chiviriga și Ana Dobrescu, copiii vor descoperi câteva dintre secretele animației și vor realiza ei înșiși scurte animații ce vor fi proiectate în cinema, în cadrul festivalului. Atelierele vor avea loc zilnic la Centrul CINETic, detaliile despre înscriere urmând a fi publicate în curând.

De asemenea, între proiecțiile de film, cei mici vor avea parte de o serie de ateliere distractive, pornind de la personajele și temele din cadrul animațiilor vizionate. Participarea la aceste ateliere nu necesită înscriere și nici nu va fi condiționată de accesul la filme.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica, DESCHIS Gastrobar și Club Control. AICI găsiți programul tuturor proiecțiilor.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, vor putea fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi vor fi, de asemenea, disponibile în cinema în timpul festivalului. Accesul la proiecțiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimației) pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Pentru grupurile organizate prin şcoli, se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie din cadrul Minimest.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul    Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

 

 

 

 

Posted in Evenimente

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.