Meniu Închide

Frozen 2, un film cu mesaje profunde și subtile, o mostră de generația viitorului

Filmele Disney din ultima vreme sunt făcute cu ghidaj, cu mesaje profunde, menite să trezească omenirea. Asta mi-a spus o persoană tare dragă mie, pe care am cunoscut-o recent și care a avut un impact foarte important în deciziile pe care le-am luat în ultimele săptămâni. Mi-am amintit vorbele ei când am văzut în avanpremieră filmul Frozen2, la invitația Ranevents Comm. Mă așteptam să fie Wow, așa a fost și primul la vremea respectivă și cam așa sunt toate filmele Disney din ultimii ani. Cu mesaje puternice, profunde, cu substraturi adânci, împletite armonios cu replici amuzante, cu personaje absolut savuroase – iar aici Premiul 1 îi revine lui Olaf, desigur, cu o coloană sonoră ce ajunge direct la inimă. A fost peste așteptări. Producătorii au păstrat umorul consacrat al personajelor, dar parcă i-au făcut pe Olaf, Sven și Kristof și mai simpatici, au introdus multe elemente de legătură cu primul film, dar au trecut, din punctul meu de vedere, la nivelul următor de profunzime.

Frozen 2 este despre reapropierea de esența noastră, despre conectarea cu natura, despre respectul față de istorie și strămoși

Am găsit cea mai bună caracterizare a filmului la Vlad Eftenie și mi-am permis, cu acordul lui, să o introduc în articol – Frozen 2 e structurat integral după traseul inițiatic al eroului clasic de basm. Întâlnim construcția în jurul simbolurilor arhetipale (chemarea cântecului, probele eroului, ajutoarele supranaturale, conexiunea între lumea pământeană și cea magică, ieșirea din spațiul familiar, moartea și renașterea, concilierea cu trecutul, îmblânzirea fricilor), asa cum excelent le expune analitic Joseph Campbell in cartea “Eroul cu o mie de chipuri” – care stă de altfel la baza trilogiei originale Star Wars. Le găsim admirabil integrate în Harap Alb sau Tinerețe fără bătrânețe . Cu siguranță e un film excelent pentru copii, personajele sunt adorabile, umorul e bun, grafica absolut minunată. Stratul anecdotic e darnic. Disney însă pune această haina pe stratul extrem de profund al unor învățături esențiale, foarte utile chiar și pentru adolescenți și extrem de benefic pentru părinții care pot insufla copiilor anumite valori, la timp.

Și, cum era de așteptat, mesajele din Frozen 2 ajung acolo unde e loc și unde trebuie

La inima copiilor noștri, mult mai evoluați ca noi. După film, Ana a deschis o discuție filozofică despre cum oamenii nu au pic de responsabilitate față de natură, față de tradiție și cum se ghidează doar după prima impresie, fără să ia în calcul că întotdeauna mai există ceva ce nu este vizibil chiar oricui. Așa că, duceți-vă la Frozen 2, dar așteptați-vă la discuții profunde, mai ales dacă aveți copii sensibili, empatici și veniți ușor din altă lume, cum îi spun eu Anei des.

Concluzia este că da, filmele Disney din ultimii ani sunt mult mai mult decât niște animații. Ele conțin mesaje vitale, așa că este important să ne ducem să le vedem cu inima deschisă, să lăsăm mintea pe cât posibil la intrarea în sală și să fim pregătiți să primim. Abia aștept Mulan, varianta cu oameni, cum spune Ana, prevăd că și acolo e cu mult substrat.

Până una alta, de vineri, 22 noiembrie, în toate cinematografele din țară apare Frozen 2, distribuit de Forum Film. Vizionare plăcută!

Credit foto – Ranevents Comm

Citește și

Dove Cameron, secrete din culisele Descendenții 3

Recomandare de carte pentru copii mai mari

20 de filme artistice de văzut în familie

20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Posted in Lumea Anei, Lumea Pisicii, Recomandări

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.