Meniu Închide

Interviu Alexandra Uşurelu – La capătul lumii ei este iubire şi frumos

Am descoperit-o întâmplător. Îmi povestise mama despre ea și îmi dăduse un CD. L-am pus într-o doară în playerul din mașină. Nu l-am mai scos luni bune. Ne-am îndrăgostit toți de muzica ei și de atunci ne însoțește fiecare drum. Este una din puținele muzici care mă liniștește instantaneu. Sensibilitate, blândețe, iubire, voce care se așează direct pe suflet și îl mângâie până îl armonizează. Aș putea scrie pagini întregi de laude și nu m-aș repeta. Ea este Alexandra Ușurelu, o voce de înger coborâtă pe pământ.

Draga mea, Alexandra Ușurelu, povestește-ne puțin cum a luat naștere povestea ta muzicală. De când cânți și care a fost traseul tău până acum?

Am început să cânt pentru că așa am simțit eu că pot să dăruiesc oamenilor ceva. Primul contact cu muzica a fost pe la 5 ani, cam pe atunci am început să memorez și să îngân ce îmi cânta tatăl meu.

Starea de liniște și căldura pe care el mi-o transmitea prin muzică, mi se păreau ceva ce nu poate fi cumpărat fizic, ceva neprețuit și am vrut să pot face și eu oamenii să simtă asta.

Oricum, el îmi spunea mereu că este Greuceanu și chiar credeam că are puteri de supererou. Voiam și eu.

Cum am ajuns până aici, n-a fost chiar ușor, pentru că înainte de a convinge publicul, a trebuit  să-mi conving părinții că asta îmi doresc.

Lumea minunată pe care o aveam s-a separat în două la un moment dat, iar eu m-am trezit la granița dintre ei, părinții mei. Au rămas cu mine, dar nu împreună. Atunci am sesizat sensibilități care mă făceau, de exemplu, să îmi fie greu să vorbesc în public, dar și să văd numai lucrurile frumoase din oameni, iar ei, văzându-mă așa firavă, își doreau ceva ”mai serios” pentru mine. În timp, am învățat să privesc acele sensibilități ca pe un dar. Ele au devenit identitatea mea. Iar de atunci, am ales să-mi creez o lume a mea și confirmările că acesta este cel mai bun drum pentru mine, nu au întârziat să apară. Acum îmi sunt toți alături.

Muzica ta pare izvorâtă dintr-un basm. Cum ajung piesele în forma finală, cine se face “vinovat” de stilul tău?

Mulțumesc că o cataloghezi așa! Sunt mai mulți compozitori cu care am colaborat. Nu cred că se poate spune că cineva mi-a creat un stil.

Tot ce mă interesează este să transmit un mesaj, să dăruiesc emoții, și cred că pur și simplu fiecare compozitor a ales să scrie după cum a simțit și văzut despre mine.

Nu s-au căutat trenduri sau rețete. Bobby (Stoica) este cel care a produs și compus o mare parte din cântecele de pe albumul ”La capătul lumii”, iar faptul că acest album s-a distribuit în peste 10.000 de exemplare, eu cred că se datorează într-o mare măsură felului în care el a văzut în mine și a scris pentru mine.

 Într-o mare de muzică extrem de comercială difuzată de radiouri și televiziuni, ceea ce cânți tu este aparte, s-ar putea spune că te adresezi unui public de nişă. Cum reușești să răzbați, să te promovezi?

Nu caut să răzbat și nici să apar cu orice preț oriunde

Au fost posturi de radio pentru care muzica noastră s-a potrivit foarte bine. Știm că publicul nostru nu face parte din targetul radiourilor comerciale, așa că lor nu le-am trimis cântecele. Cred că acesta este demersul firesc al unui artist, să propună teme, nu să preia teme dintre cele impuse de media.  Publicul meu este, până la urmă, cel mai bun promoter. El povestește mai departe și astfel sălile concertelor mele devin pline. Iar uneori se întâmplă ca noi să propunem către media un conținut original care să se potrivească în momentul respectiv.

Pe scenă realizezi o armonie perfectă cu band-ul, cu publicul și transmiți teribil de multă emoție și sensibilitate. Ce simți tu când ești pe scenă și cum reușești să te conectezi atât de bine cu publicul, dar și cu colegii tăi?

Poate sună ciudat, dar scena nu este locul unde mi-am dorit neapărat să fiu, eu mi-am dorit doar să dăruiesc.

Cum spuneam mai devreme, emoția aceasta pe care ai simțit-o la concerte este un dar care eu cred că trebuie dat mai departe, doar așa pot deveni ”Omul bogat”  🙂 (din cântecul ”Prețul Corect”). Caut să fiu un om bogat sufletește, iar concertele, muzica, oamenii care o ascultă, sunt cei care mă fac să simt asta cu adevărat.

Videoclipul piesei Ceva se întâmplă cu noi a fost filmat în Brazilia și are o poveste frumoasă. Ne spui mai multe despre ea, este un proiect social, va mai urma ceva în zona asta?

Eu sunt foarte atașată de America de Sud și am mers inițial să ne vizităm niște prieteni. Căldura peisajelor, faptul că eu mă identific atât de mult cu acele zone, au făcut ca videoclipul acestui cântec să fie filmat chiar de ziua mea de naștere acolo. Câțiva kilometri mai departe, am filmat cadre pentru videoclipul cântecului ”Prețul Corect”, care are, într-adevăr, un mesaj social: să prețuim și să ne identificăm cu natura, ea este gazda sufletelor noastre. Mai concret, ne-am implicat într-o campanie de împădurire a României, iar în videoclip se pot vedea și cadre cu zone despădurite din munții Făgăraș.

Cu soțul tău, Bobby Stoica, formezi și o echipă muzicală. Intrați vreodată în conflict de păreri? Cum reușiți să separați viața de familie de cea profesională?

Nu prea le separăm, pentru că ambele sunt parte din noi. Muzica este ceva foarte personal pentru fiecare.

Cred că sunt prea puține acele cupluri în care nu există conflicte de păreri, până la urmă fiecare are personalitatea lui. Cel mai important este că avem iubire și un orizont comun.

 

Care consideri că este cea mai mare reușită muzicală a ta de până acum?

Albumul ”La capătul lumii” a primit anul trecut mai multe nominalizări și a câștigat premiul pentru ”Cel mai bun album al anului”, iar la începutul acestui an a înregistrat 10.000 de exemplare distribuite. Cea mai mare bucurie muzicală este să știu că muzica mea se află în casele a 10.000 de oameni care au ales să o păstreze acolo.

Care este cea mai mare dorință a ta? Ce planuri ai?

Îmi doresc mult să fiu sănătoasă și să am inspirație pentru a transforma în realitate toate visurile pe care le am.

Aceasta este o părticică din minunea care este Alexandra Uşurelu, iar acesta este capătul lumii ei, exprimat atât de frumos în cântecul favorit al Anei.

Alexandra si Ana
Alexandra si Ana

Acest interviu a fost luat în 2016, când Alexandra se pregătea pentru primul concert simfonic pe scena Teatrului Național.

În 2018, Alexandra Ușurelu susține turneul Lumea, cum ai vrea să fie, Alexandreicare începe pe 20 ianuarie, la București. Detalii despre programul turneului, pe site-ul.

Citește și

Interviu Bianca Brad. Când suferința capătă un sens

Interviu Nuami Dinescu. Ea este un OM

Exclusiv! Povești din copilăria Loredanei Groza

Adele Chirică. Leoaica mov care luptă cu sistemul

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Posted in Lumea Pisicii, Povești de viață

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.