Meniu Închide

Învăţăm să ne jucăm şi să fim mai buni

De multe ori aud mămici din alte oraşe ale ţării că majoritatea lucrurilor interesante se întâmplă în Bucureşti, iar părinţii aflaţi în alte zone ale ţării nu pot accesa atât de uşor cursuri sau evenimente de parenting.

Ei bine, veşti bune de la Antrenorul părinţilor, cunoscută şi sub numele de Mirela Retegan sau Mama Zurli :-). După ce a lansat conceptul Antrenorul părinţilor în Bucureşti şi cartea Pledoarie pentru mami şi tati, despre care am scris aici, Mirela pleacă în turneu în ţară, să se întâlnească cu părinţii dornici şi deschişi să înveţe să se joace şi implicit să comunice mai bine cu copiii lor.  Am selectat din interviul pe care mi l-a acordat Mirela la lansarea primului workshop Antrenorul părinţilor, câteva răspunsuri despre ce vrea de la noi acest antrenor şi cum ne poate ajuta în relaţia cu copiii noştri.

De ce avem nevoie de un asemenea workshop? Așa cum copiii noștri se plictisesc până când învață o poezie sau un cântecel și după ce-l știu îl turuie de dimineață până seara în fața tuturor, la fel suntem și noi oamenii mari când e vorba despre joacă. Ne solicită fizic și psihic și nu ne place dacă nu știm exact ce avem de făcut. Când în buzunar stau cuminți câteva jocuri care asteaptă să fie jucate, mintea noastra e relaxată. Dacă nu suntem antrenați să facem asta și să scoatem din mânecă o idee atractivă, ne enervam, ne frustrăm și avem senzația că trece foarte greu timpul în preajma copilului nostru care vrea altceva și altceva și altceva
Pentru foarte mulți parinti joaca e un efort. Reușesc să țină pasul cu copiii lor pentru puțin timp și revin cu atentia la televizor, laptop, radio, telefon. De multe ori oamenii mari se plictisesc.

Ce învaţă părinţii care aleg să vină la workshop? Jocuri. Pur și simplu. Jocuri pe care eu le-am încercat pe pielea mea, le știu plusurile si minusurile, știu cum trebuie prezentate pentru ca ele să fie atractive și la plecare fiecare părinte va avea în geantă un carneţel în care în timpul workshop-ului își va nota cu liniuță jocurile prezentate de mine. Jocuri de jucat în trafic în special, în casă, la cumpărături. Și vor mai învăța câteva aspecte importante legate de ziua de naștere a copilului. Eu sunt consultant de petreceri de zile de naștere și fac asta de câțiva ani buni. De la prietenii mei apropiați până la clienți importanți, sunt mulți părinți cărora le-am dat idei și soluții. Voi face asta și cu părinții care vin la întâlnirea speciala pe care o aștept din tot sufletul.

Există vreo formulă ”magică” de relaţionare cu copilul? Eu am reușit să fiu un prieten foarte bun pentru Maya. Ea e acum adolescentă dar tot ce am construit când era mică mă ajută enorm acum să gestionez conflictele inerente în perioada pubertății. Am înțeles câteva lucruri importante din această relație și pot să împărtășesc asta cu alți părinți. Eu nu cred în rețete. Nu cred în formule magice. Cred în capacitatea fiecărui parinte de a-și descoperi propria rețetă. Cred în nevoia ca toți părinții să uite tot ce au citit că trebuie să facă și să simtă pur și simplu ce nevoi are copilul lui. M-a întrebat o mamică la un moment dat ce trebuie să simtă atunci când copilul ei refuză să îi vorbească. “Și ce simți?” am întrebat-o? Mă enervez și simt furie. Înseamnă că asta trebuie să simți. E foarte simplu. Simțim ceea ce simțim. Ce facem mai departe ne face diferiți.

La finalul acelui interviu, Mirela a cuprins în câteva rânduri ceea ce ar trebui să fie ”esenţa” parentingului.  “Eu sunt soarele din spatele copilului meu luminos. Eu dau energie. Când obosesc mă culc sau mă plimb sau ascult muzică sau plâng sau tac sau orice îmi încarcă bateriile. Și merg mai departe. Pe drumul meu. Și asta mă face foarte fericită pentru că simt că Doamne Doamne îmi face cărare!”

Dacă vreţi să fiţi mai răbdători, mai buni şi mai jucăuşi, eu vă sfătuiesc să vă întâlniţi cu Mirela pe cărarea ei. O să vă placă garantat, iar copiii îi vor mulţumi în gând Zânei Bune care le-a fermecat părinţii. Workshop-ul Antrenorul Părinţilor are loc pe 26 martie, în Bucureşti, la Hotel Caro. Până atunci, dar şi după această dată, au loc întâlniri similare şi lansări de carte în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Satu Mare şi Arad. Programul complet îl găsiţi aici.

Posted in Evenimente, Lumea Pisicii, Povești de viață

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.