Meniu Închide

Jurnal de New York City, orașul-cameleon

A trecut ceva vreme de când am încheiat aventura noastră americană și amintirile, în loc să se estompeze, parcă se așează și mai bine. Unul din orașele pe care am simțit să îl las mai mult până să scriu despre el, să rumeg experiența, să îl las să îmi curgă prin minte și degete este New York. A fost unul din cele mai controversate orașe pe care le-am văzut vreodată în viața mea. Am trăit în New York toate sentimentele posibile, de la dezamăgire la uimire totală, de la amețeală la fascinație, de la nervi la stare de muțenie. Dacă ar fi să îl descriu într-un cuvânt, aș zice despre New York că este orașul-cameleon, orașul care te surprinde fix atunci când nu mai ai nicio așteptare de la el.

Primul mare regret legat de New York este că nu l-am văzut seara

Pentru că stăteam aproape de Philadelphia, deci la o distanță nu foarte mare, am făcut două excursii de o zi la New York. Ne-am dus și ne-am întors cu autocarul, un drum cam de 2 ore și jumătate, care s-a dovedit destul de obositor. Prima zi a fost dedicată explorării orașului, fără o țintă neapărat precisă. Am coborât din autocar pe Fifth Avenue. Nu m-a impresionat foarte tare nimic. Ne-am oprit să bem o cafea, eram numai cu ochii pe sus, așteptam wow-ul ăla din filme și wow-ul nu venea. Era frumos, străzile erau mari, furnicarul de oameni spunea că e un oraș “viu” și totuși parcă nu se deosebea cu nimic de alte orașe americane pe care le văzusem. Am continuat să mergem. Am dat peste trăzi pestrițe – strada floriștilor – frumoasă coincidență, nu?, apoi strada comercianților en-gros de chinezării de tot felul și alte străzi tematice.

Pe strada de floriști

Am ajuns în Madison Square, unde am avut prima surpriză

Pentru că am nimerit în plină sărbătoare de ziua tatălui, peste tot se desfășurau evenimente tematice. În piață era amenajat un panou imens, pe care se găseau tot felul de produse, de la obiecte sportive, decorațiuni, haine, obiecte de mobilier. Doritorii veneau la microfon, spuneau un banc despre tați, panoul se aprindea și participantul alegea un obiect din zona luminată. Alpiniștii se urcau și luau obiectul. Ca să scurtăm povestea, Pisicul consort s-a ales cu un rucsac foarte cool și o pompă electrică, pentru că Ana și-a dorit ca amândouă să participăm și să îi câștigăm lui tati cadouri.

Norocoșii din Madison Square

Cu brațele pline, am pornit mai departe. Deja aveam o stare mai bună

Am intrat într-o grămadă de magazine de suveniruri, ne-a prins și ploaia, strada curgea sub picioarele noastre. Ne-am oprit la Empire State Building. Ceva ceva începea să se contureze. Pe măsură ce mergeam, vedeam cum se schimbă peisajul în jurul nostru. Incredibil, dar pe aceeași stradă, întinsă pe zeci de kilometri, vezi banal și extraordinar, ri și culori care îți iau ochii, mediocritate și opulență. Despre asta este Fifth Avenue, despre asta este Broadway, despre asta este New York-ul.  Ne-am oprit să mâncăm în Grand Central Station.

Gara centrală din New York este un furnicar de oameni, o explozie de viață

Totul se mișcă, totul e pe repede înainte. Și totuși, în agitația aia, găsești, ca peste tot în America, oameni dispuși să stea de vorbă cu tine și să îți dezvăluie întreaga lor viață atunci, pe loc. În timp ce stăteam la masă, am fost abordați de un tip între două vârste, om de afaceri, care ne-a povestit cum s-a născut și a crescut în Brooklyn, ne-a dat o grămadă de detalii despre oraș și  traiul acolo. A fost o plăcere să stăm de vorbă cu el.

Ne-am continuat plimbarea și am ajuns la Carnegie Hall, faimoasa sală de spectacole, unde am sperat fiecare în secret și în sufletul lui că o vom vedea într-o zi pe Ana pe scenă. Este minunat contrastul dintre cum arată sala pe dinafara -deloc spectaculos și cât e fastuos interiorul – și noi am văzut doar holul. Se înscrie perfect în contrastele New York-ului.

Nu am ratat vizita în Central Park și am făcut ceea ce îmi propusesem de când nici nu visam că voi ajunge la New York. Am mâncat un hot dog în Central Park și m-am visat pentru o secundă  Carrie Bradshaw din Sex and the city. Central Park este imens, noi am vizitat un colțișor doar. Este plin de verdeață, de animale, de locuri de joacă pentru copii. Al doilea mare regret este că nu am avut o zi de petrecut doar în central Park.

Cu hot dog-ul în Central Park

La Rockefeller Center ți se taie respirația. Este exact ca în filme și mai mult

M-am simțit  precum Kevin în Singur în New York. Bradul mai lipsea.

Rockefeller Center

Din Rockefeller și până în Times Square e fix orașul pe care ni-l imaginasem. Plin de magazine luxoase, de clădiri uriașe, strălucitoare. Totul e lux și opulență, aproape că simți miros de bani pe stradă. Este fix opusul zonei în care coborâserăm și ne începusem călătoria prin New York. Am văzut și Trump Tower, dar în marea de clădiri imense nu mi s-a părut prea specială.

În drum spre Times Square am întâlnit un magazin tematic M&M’s. O lume de bomboane colorate întinsă pe trei etaje

Câte bomboaneeee

Ceva absolut fabulos, în perfect acord cu nebunia frumoasă din Times Square. O lume pestriță, plină de vânzători ambulanți de bilete la spectacole, oameni care militează pentru diverse cauze, domnișoare goale, cu steagul Americii pictat pe trup, reclame luminoase imense. Toată nebunia nu ține mai mult de 1-2 km ca întindere, dar este exact “acel” New York la care mă așteptam.

Ca-n filme

Am plecat năuci din orașul ăsta fabulos, convinși că nu i-am descoperit nici 5% din secrete, dar fericiți că am trăit experiența asta.

A doua zi a fost dedicată statuii Libertății și insulei Ellis, dar înainte am reușit să vizităm cea mai înaltă clădire din New York și din America, One World Observatory și am vizitat monumentele închinate tragediei de la 11 septembrie 2001.

În One World senzația este absolut fabuloasă

Urci la etajul 101 în mai puțin de 1 minut, iar după un film emoționant de prezentare, despre ce înseamnă clădirea, cum și de ce a fost construită, se dezvăluie în fața ta New York-ul văzut de la aproape 500 de metri înălțime. Este cu adevărat un sentiment unic.

One World Observatory. Oare a cui e mânuța din poză?

Pe locul unde au fost cele două turnuri gemene sunt acum 2 fântâni. Privindu-le, nu mai ai nici lacrimi, nici cuvinte, aproape că nu mai ai nici gânduri. Mi-au trecut prin fața ochilor imaginile pe care le-am urmărit toți în acele zile la televizor cu sufletul la gură, de parcă dacă nu aș fi văzut acum urmele, aș fi zis că a fost un scenariu de film.

Monumentul de la World Trade Center

Al patrulea mare regret legat de New York este că nu am avut timp să intrăm și în muzeul care comemorează victimele atentatelor.

Am plecat din New York cu sentimente amestecate, exact așa cum m-am dus. Este un oraș în care nu știu dacă a putea locui, dar în care m-aș mai întoarce cu siguranță măcar o dată și aș rămâne pentru câteva zile legate, cât să apuc să îl cunosc, să îl simt, să îl trăiesc.

Citește și

Ellis Island și statuia Libertății, nașterea lumii noi

Philadelphia, locul de unde a început America

Curiozități care te surprind în America

Primul lucru care te șochează în America

Ne scuzați, am fugit să gustăm puțin din visul american

De ce mi-aș crește copilul în străinătate

Cum ne facem bagajul pentru distanțe mari și perioade lungi de timp?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Posted in Aventura noastră americană, În vacanță, Lumea Pisicii

Related Posts

4 Comments

 1. Adriana B

  O, da. New York-ul este un oras pe care si noi l-am simtit la fel: coplesitor, surprinzator… plin de viata. Am stat 3 zile (din fericire, legate) insa nu a fost deloc usor sa cuprindem tot ceea ce ne-am propus. Au fost multe lucruri care ne-au impresionat (memorialul si muzeul 9/11, Ellis Island), peisaje pe care nu le gasesti in alta parte (priveliseta de la etajul 102 din Empire State building). Pe lista de “restante” raman One World Observatory si un musical pe Broadway.

  Poate voi avea si eu timp sa povestesc mai pe indelele, deocamdata am selectat cateva poze care surprind cum s-a vazut aceasta aventura pron ochii copilului

  https://unblogmaremic.blogspot.com/2018/07/visul-american-i-new-york-new-york.html

 2. Simona

  Noi am avut bafta, prima data cand am fost in New York am avut vreme sa batem toata zona (inclusinv in afara Manhattan-ului), am vazut si frumosul si elegantul, dar ne-am lovit si de saracia crunta si de ghetto-urile din Bronx, Brooklyn sau Queens. Mi s-a parut ca ne-am facut o parere destul de completa, dar daca ar fi sa sintetizez, exact cum ai spus, e un oras al contrastelor, vei prinde tot, de la “Escape from New York” pana la “Sex and the City” 😀
  Acum recent am fost cu prietenii din Romania sa vada si ei, dar din lipsa de timp a trebuit sa le aratam varianta “pe scurt” adica mostly Manhattan. Am umblat pe jos de-am capiat (18km) dar am apucat sa vedem si sa le aratam tot ce ne-am propus. Cu cireasa de pe tort ca pe sfarsit se lasase noaptea, orasul era superb luminat si noi eram mult prea rupti sa ne mai intoarcem la Staten Island Ferry pe jos, asa ca am luat metroul ca niste veritabili localnici, a fost o experienta super misto, am simtit si pulsul orasenilor, nu doar pe cel turistic 🙂

  • Ioana Marinescu

   Ce frumos, chiar ca autentic si constrastant! Mai, mainly Manhattan si noi, ca daca mai intram si in Bronx si altele cred ca ieseam capiati de-a dreptul de aacolo. Si asa mi s-a parut too much pentru un singur oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.