Meniu Închide

Ne-a ajuns cu parentingul, trecem la sfânta pedeapsă

Observ în ultima vreme în jurul meu, la părinții cu copii între 6 și 8-9 ani o schimbare radicală de atitudine. Trecerea de la blândețe la pedeapsă. Îi văd copleșiți fiindcă par că nu se mai înțeleg de niciun fel cu copiii lor. Speriați de avalanșa de schimbări și responsabilități care vin odată cu școala – teme multe și plictisitoare, lipsa timpului, copii obosiți și sătui de câte se cer de la ei. Atunci, panicați și neștiind ce să mai facă, aruncă la gunoi toate cărțile și teoriile de parenting despre blândețe, stil democratic, comunicare și scutură de praf metodele pe care ei înșiși le-au experimentat în copilărie.

Pedeapsa, soluția pretins salvatoare

Total terifiați că pierd controlul, părinții din generația mea apelează, mai cu silă mai cu milă la “sfânta” pedeapsă. Le taie copiilor din privilegii – nu îi mai duc la film la mall sau la locul de joacă, nu îi mai lasă o zi, o săptămână sau mai mult pe tabletă, le confiscă telefonul, le taie serialul preferat de desene animate. Le scurtează timpul de joacă sau chiar le iau jucăriile. Toate măsurilesunt menite să readucă cumva copilul ăla cu care să te înțelegi, care să știe ce are de făcut și chiar să facă, care să îți recunoască autoritatea.

Am fost și eu acolo de curând. I-am luat Anei telefonul mobil o săptămână. Mi-am dat seama imediat că efectul a fost fix acela pe care îl  avea încercarea mea de stil autoritar la 2 ani. Multă revoltă și opoziție, o atitudine recalcitrantă și o prăpastie nevăzută, dar puternic simțită între noi. Asta pentru că am un copil cu multă personalitate, care pe cât de bine reacționează la vorbă bună și explicații, pe atât de rău se opune oricărei încercări de a o determina prin forță să facă ceva.

Efect pe termen scurt

Copiii mai docili din fire se vor supune, dar se vor îndepărta. Vor începe să se ascundă, să mintă. Vor învăța să se strecoare abil pentru a nu mai încasa pedeapsa. Asta nu înseamnă că vor înceta sau vor îndrepta comportamentele pentru care au fost pedepsiți. Sau că vor înțelege ceva. Pe termen scurt, în cazul anumitor copii, pedeapsa funcționează. Aparent ei se calmează și execută comportamentul dorit sau îl opresc pe cel indezirabil. Își îndeplinesc îndatoririle și “dau bine” în exterior.

Ce se întâmplă însă în interiorul lor? Cum percep ei atitudinea părinților? Faptul că, exact acum, în momentele în care ei trec prin transformări – presiunea din partea școlii, conștientizarea că au crescut și au alte responsabilități și alt mod de raportare la lume – părinții lor de la care așteaptă alinare, sprijin și înțelegere, le întorc spatele?

Cercetările au arătat că acei copii crescuţi într-o manieră convenţională şi autoritară au un coeficient de inteligenţă mai scăzut. Sunt şi mai puţin inteligenţi emoţional. Totodată, ei au şanse mai mari să aibă probleme de autoreglare a emoţiilor negative şi să se confrunte cu diferite forme de dependeţe (alcool, mâncare, internet).

Copiii care, prin stabilirea unor limite empatice, sunt crescuţi să fie inteligenţi emoţional, vor fi mai fericiţi şi vor avea mai mult succes atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

Ce e de făcut?

De ce ne schimbăm abordarea față de copii în jurul vârstei de 6 ani? Ce ne determină? Și, mai ales, cum să facem altfel? La vârste mici este, sau cel puțin așa pare acum, relativ simplu, iar metoda cu limitele blânde și ascultarea plânsului și furiei funcționează. După șase ani, însă, și mai ales după intrarea în clasa I, nimic nu pare să mai meargă. Ce e de făcut atunci?

Cu întrebările astea m-am pregătit eu pentru data de 13 mai, când revine la București Laura Markham, fondatorul www.ahaparenting.com, care va susține două conferințe dedicate părinţilor şi celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor.

Conferinţele Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoţional, îşi propun să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile de întrebări şi răspunsuri care le succedă şi în care publicul poate interacţiona direct cu specialistul american, pentru a obţine răspunsuri personalizate, potrivit fiecărei solicitări în parte.

Discount de grup pentru conferințe

Conferinţele din 13 mai fac parte din seria  Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING şi vor aduce în atenţia publicului  inteligenţa emoţională a copilului, comunicarea empatică, educaţia în care limitele sunt stabilite cu blândeţe şi cu atenţie la nevoile copilului, conectarea sporită între părinţi şi copii, reglarea propriilor emoții şi împlinirea personală, metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor.

Detalii despre conferință aflați aici, iar despre înscriere aici.

În calitate de partener al evenimentului, pot oferi un discount de 10% sau 15% pentru grupuri de 10, respectiv 15 participanți. Așadar, dacă doriți să mergeți, o să vă rog să lăsați un comentariu la acest articol, pentru a strânge grupul necesar reducerii.

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto 

 

Posted in Evenimente, Lumea Pisicii, Parenting

Related Posts

4 Comments

 1. Laura

  Eu cred că exagerăm fooooooarte mult pe tema asta. Nu e vorba de trecerea de la stil permisiv la sfânta pedeapsă, e vorba de o evoluţie firească a modului de educaţie. Fie unii părinţi îşi dau seama că nu funcţionează doar aşa, fie nu mai au suficientă răbdare, fie au alte motive, dar nu e nicio tragedie că se retrag nişte privilegii şi se impun nişte limite. Eu am ajuns la concluzia că teoretizăm mult prea mult pe toate chichiţele legate de “părinţeală” şi ar trebui să ne mai ascultăm şi instinctul. N-a fost nimeni traumatizat că i s-a luat telefonul, că s-au redus dulciurile sau ieşirile undeva. Ba mai mult, cine spune că până la 6 ani a funcţionat exclusiv exclusiv fără niciun fel de pedepse, interdicţii, restricţii, retragere de privilegii cred că minte, pentru că oricât Alfie Kohn am citi e imposibil să faci asta constant ani la rând.

  • Ioana Marinescu

   Nu stiu ce sa zic. Eu in ultima vreme aud numai de chestii gen interzis TV + orice electronic o luna, nemers la film cu biletele cumparate si lasat copilul sa urle de suparare (ca e normal sa se supere, nu?), chestii care mie mi se par extreme. Sunt si oameni la care functioneaza exclusiv fara pedepse. La Ana de exemplu pedepsele, restrictiile, orice fel de consecinte de genul asta au efectul invers, o inraiesc si o ambitioneaza sa faca invers. La ea mereu a mers cu vorba buna si foarteeee indelungata, dar pt asta iti trebuie multa rabdare la purtator si evident ca nu o ai mereu. Eu una nu o am 🙂
   La copiii pedepsiti si crescuti militareste asa, eu observ refularea comportamentelor in alta parte. La cei cu personalitate puternica cel putin. Cunosc cazul unei fetite a carei mama sustineca la fata ei nu merge cu vorba buna, ca daca nu te impui, daca nu “te infigi” in ea nu obtii nimic, etc. In afara casei fata asta este o batausa si o rautacioasa, genul care isi gaseste o “victima”, de regula un copil mai slab, pe care il necajeste, il agreseaza, il face sa se simta inferior, etc. Deci uneori poate avea doua taisuri treaba asta.
   Cred ca si aici e chestie de echilibru, pana la urma si de simtit copilul, ca ce merge la unul nu merge la altul.

 2. vavaly

  nici la al meu copil nu functioneaza treaba cu pedepsele pentru ca ori ce i as interzice face sa para ca a renuntat el :)))
  mi s a intamplat sa ii argumentez o chestie jumatate de ora, sa ii explicc, sa intorc pe toate partile problema si la urma sa dea din umeri si sa zica ca n a inteles nimic. desi sigur intelesese dar se saturare de atata discutie :))). in momentul ala am zis gata, nu ti mai explic nimic, faci cum spun eu si punct. sigur ca data urmatoare iar toc ca o moara stricata. dar stii ce? si soțul mi a spus ca prea stau si discut si i argumentez cand ar trebui sa fiu mai transanta si mai concisa.

  • Ioana Marinescu

   Da, sa stii, la “tors” vorbe suntem experte. Taticii sunt mai pragmatici si rezolva mai repede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.