Meniu Închide

Parentingul este ceea ce se întâmplă în sufletul părintelui

Mergeam în ritm alert spre mașină. Veneam de la balet și lăsasem mașina la metrou, ca să nu mai facem peste o oră până în centru. Se întunecase bine și ploua mocănește, rece, iar pe mine mă dureau picioarele tare de la ghetele cu care eram încălțată. Cu o mână țineam umbrela, mult prea mică pentru amândouă – ea a insistat să luăm umbrela ei și cu o mână încercam să o țin cît mai strîns de mine, să nu o plouă. Între noi îl mai țineam și pe bebele de jucărie, pe care tot ea a insistat să îl luăm cu noi. În sfârșit, ajungem la mașină și răsuflu ușurată. Deschid portiera ei, cum fac întotdeauna și o aștept să intre și să se așeze pe scaun, să o pot închide. Dar evident că ea stă să îl așeze pe bebe, să îi pună centura, să, să, să, în timp ce pe mine ma plouă. Îi vorbesc calm și cu drag. Ea realizează situația și îmi spune ” Ești cea mai bună mamă. Ai multă răbdare cu mine”. Mi se pune un nod în gât. Nu am răbdare cu ea nici pe jumătate din cât mi-aș dori. Uneori nu am nici la lucrurile mărunte, alteori am răbdare până la un punct, apoi explodez. Și ridic vocea. Astea sunt cele două mari păcate ale mele, atunci când nu reușesc să trec de momentele critice: îmi pierd răbdarea ușor și țip.

Ea știe asta și ma taxează ori de câte ori are ocazia. Este atât de conștientă, de directă, dar în același timp diplomată, ca uneori pare mult mai matură de 6 ani și jumătate. Nu o pedepsesc, nu o lovesc, am reușit, din fericire, să depășesc aceste tipare ale copilăriei mele. În schimb, la răbdare și la ton mai am de lucrat. Pentru că repet modele din copilărie, deschid răni nevindecate. Mama însăși îmi mărturisește că printre greșelile pe care le regretă cel mai mult în raport cu mine se numără lipsa de răbdare și mereu mă sfătuiește să fiu mai răbdătoare.   Si eu, ca și Ana, am fost un copil “dificil”, adică plin de personalitate și greu de gestionat, care necesita multă…da, ați ghicit, răbdare. Și cum în copilăria noastră nu existau specialiști și cărți și cursuri, ba mai era și presiunea socială foarte mare în direcția educării copiilor cu frică, ai mei au făcut ce s-au priceput ei mai bine și le-au cam încercat pe toate, ca majoritatea părinților celor din generația noastră. E drept că au făcut-o cu moderație, spre norocul meu.

Din păcate, tot ceea ce s-a adunat din copilărie își cere acum, când și noi suntem părinți, tributul. Din fericire, noi ne trezim. Și ne punem întrebări. Și ne analizăm. Și încercăm în fiecare zi să fim mai buni. Și să fim bine cu noi. Dacă părintele este bine cu el, va fi bine și cu copilul. Pentru că parentingul se întâmplă în sufletul părintelui, nu între părinte și copil. Iar un părinte liniștit va crește copii fericiți. Aceasta este esența conferințelor organizate de Totul despre mame și susținute de Dr. Laura Markham, în 14-15 noiembrie, la București.

Dr. Laura Markham

Doctor în psihologie clinică, fondator al www.ahaparenting.com, autor al cărților “Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și “Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”, Dr. Laura Markham și-a atras cititori fideli din toate colțurile lumii grație abordării ei clare și revelatoare, care pune accentul pe legătura între părinte și copil. Scrie periodic pentru publicații precum Mothering Magazine, Pregnancy.org și spune că propria ei experiență ca părinte a motivat-o să transpună teoriile științifice legate de comportament în soluții practice, pentru îmbunătățirea vieții de familie.

Dr. Markham va susține 4 conferințe – “Părinte liniștit, deci copii fericiți”, „Crește un copil inteligent emoțional”, „Părinți liniștiți, frați fericiți”și „Parenting liniștit: mindfulness și autocontrol”. Evenimentul se adresează tuturor celor care sunt interesați să afle cum să îndepărteze cei 3 „dușmani” ai fericirii– ȚIPĂTUL, CEARTA și PEDEAPSA – și să le înlocuiască rapid cu cei mai buni „prieteni”: CONECTAREA, ECHILIBRUL, BUCURIA.  Sfaturile practice oferite de DR. LAURA MARKHAM se bazează pe cele mai noi cercetări în domeniul psihologiei și neuroștiinței. La conferințele din 14-15 noiembrie vom afla:

  • Cum să ne ghidăm copiii spre a vrea să coopereze fără să apelăm la țipete, mită, amenințări sau pedepse.
  • Cum dezvoltă copiii respect de sine, rezistență la stres și atașamente, nu co-dependență.
  • Cum să gestionăm conflictele dintre frați
  • Cum să înlocuim țipetele cu conectarea.

Mai multe detalii despre conferințele susținute de dr. Laura Markham aflați aici. Sunt foarte mândră că Pisica pe sârmă face parte din blogurile oficiale ale evenimentului. Pentru că știu că voi, cititorii mei, rezonați cu  ideile de parenting ale Laurei Markham, dar și ale altor specialiști promovați de Totul despre mame, vă ofer un premiu “de citit” – un set de cărți care să vă ajute în gestionarea mai bună a relației cu copiii voștri. Setul conține cărțile “Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”de Sarah Ockwell-Smith, “Copii crescuți cu blândețe” de Gill Rapley și Tracey Murkett și “Parenting necondiționat. De la recompense şi pedepse la iubire şi înţelegere” de Alfie Kohn

Carti MMEP1

Ce trebuie să faceți? Să îmi spuneți prin ce metodă alternativă la țipăt, pedeapsă/recompensă, amenințare (bătaie știu că nu este cazul) gestionați o situație dificilă din relația părinte-copil? Ca și data trecută, voi citi mesajele împreună cu Ana și vom alege câștigătorul. Concursul se încheie pe 22 octombrie (joi) la ora 12:00

Mult succes!

 

 

 

Posted in Evenimente, Lumea Pisicii, Parenting

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.