Meniu Închide

Primul lucru care te șochează în America

Heeei, haideți înăuntru, veniți, vă fac eu o poză. Fetița poate urca și îi faceți poză acolo. Treceam pe lângă o stație de pompieri în Philadelphia și ne-am oprit să facem o poză. Paznicul ne-a observat și a venit spre noi. Inițial m-am speriat. Am crezut că nu avem voie să facem fotografii sau să staționăm acolo. Când colo, omul ne-a invitat prietenos înăuntru și l-a chemat pe ofițerul de serviciu. Ofițerul ne-a întrebat de unde suntem, ne-a făcut fotografii lângă mașină, a suit-o pe Ana la volan și ne-a răspuns la toate întrebările legate de munca lui. Am aflat că sunt chemați cam la 5 intervenții într-o zi, dar că majoritatea sunt accidente, descarcerări  și puține sunt incendii. La sfârșit, i-a dat Anei o carte de colorat cu pompieri și ne-am despărțit ca și cum eram vechi prieteni, deși ne văzuserăm 5 minute.

Primul lucru care m-a șocat și continuă să mă uimească în America este cât de prietenoși sunt oamenii

Trecem pe stradă în orășelul în care stăm și lumea  ne salută și ne întreabă ce facem. Oamenii care trec cu mașina pe lângă noi ne fac cu mâna de la volan entuziasmați. Toți zâmbesc larg atunci când ne văd. Parcă am fi stat aici dintotdeauna sau ne-am fi întors după o lungă perioadă de absență.

În magazine, în trafic, în muzee oamenii sunt relaxați. Răspund la întrebări, sunt săritori și gata să te ajute la nevoie. E drept că fac totul cam în aceeași relaxare și nimeni nu se agită excesiv să rezolve probleme din ce am văzut până acum, dar e clar că energia care plutește e una mai degrabă pozitivă. Am văzut și un om posac și unul nervos, dar din ce îmi dau seama pentru moment, sunt minoritari.

Impresia generală este că totul are o soluție, că viața nu e așa complicată și că e bine să ne bucurăm de ea

Nicăieri în Europa nu am întâlnit atitudinea asta, nici chiar în zonele preponderent turistice. Deși amabili, oamenii sunt mai reținuți, mai puțin entuziaști. E clar că ține de cultură și nu e ceva greșit în niciuna din atitudini. Dar când vii dintr-o țară în care funcționarii mai au puțin și te scuipă dacă îi deranjezi de la ghișeu, unde poți fi linșat ușor în trafic dacă ai plecat cu 3 secunde după ce s-a făcut verde, unde ți-e frică să îți ceri drepturile, că s-ar putea să fi repezit sau bruscat, o infuzie de pozitivism este binevenită.

E fantastic să nu auzi niciun claxon în câteva zile, deși traficul e aglomerat, să nu vezi oameni nervoși sau țipând unii la alții, să nu vezi priviri încruntate și chipuri încrâncenate. E un sentiment plăcut să fii salutat de străini pe stradă, să nu conteze dacă ești slab sau gras, dacă ai pielea altfel colorată, dacă ești bine sau prost îmbrăcat.

Îmi doresc să păstrez puțin din atitudinea pozitivă, centrată pe soluții și pe partea bună atunci când ne întoarcem acasă. Sper să ne reușească. Pe tine ce te-a frapat prima oară când ai vizitat o țară străină?

Citește și

De ce mi-aș crește copilul în străinătate

Cum ne facem bagajul pentru distanțe mari și perioade lungi de timp?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Posted in Aventura noastră americană, Dezvoltare personală, În vacanță, Lumea Pisicii

Related Posts

4 Comments

  • Ioana Marinescu

   Hei, ce frumos! aventura frumoasa, sa va fie bine!

 1. Anca

  Eu nu am avut inca ocazia sa ajung in America, dar de cate ori am cunoscut americani, m-a uimit cat de usor pot sa faca conversatie cu un necunoscut. Mi se par incredibili la capitolul asta. Te vad prima data, nu te stiu, dar reusesc sa lege o conversatie despre nimic, fara sa te ia la intrebari despre “al cui esti”.

  • Ioana Marinescu

   Exact, e fantasitc! De la soferul de Uber pana la angajatii muzeelor si oamenii din cartiere bogate, absolut toti au aceasta caracteristica. Intra foarte usor in vorba, despre orice si fac o conversatie relaxata, fireasca, fara nicio urma de “agresiune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.